Artiklar

Här kommer de senaste artiklarna i en rad, den färskaste allra först!

Barnperspektivet i förlossningsvården

Det nyfödda barnet glöms bort i debatten om förlossningsvården. Det skrev jag i ett debattinlägg på SVT Opinion apropå att debatten kring nedläggningen av förlossningen i Sollefteå. I TV-debatten mellan Hanne Kjöller och Göran Greider och i ett blogginlägg av Gudrun Schyman lyftes bara patientsäkerheten för mamman fram. Men, kvinnor löper mycket liten risk för allvarliga komplikationer samtidigt som det…

Läs mer Barnperspektivet i förlossningsvården

Första läkarboken - nu i inbundet storformat

Nu finns Första läkarboken i inbundet storformat (21×26 cm). Det är exakt samma lättlästa och fint illustrerade innehåll som i den mindre limbundna utgåvan. Men, jag tycker detta större format ger form och innehåll en annan ”tyngd”. Utgåvan passar i MVC-väntrum, på BB, i undervisning eller bara som en extra fin present till blivande föräldrar. Första läkarboken i…

Läs mer Första läkarboken – nu i inbundet storformat

Spädbarn som kräks - varning för grön kräkning

Även i denna säsong av Älskade Unge på AftonbladetTV delar jag med mig av goda råd om spädbarn och deras hälsa. I det första programmet pratar jag och programledare Kajsa Stina Romin om kräkningar hos spädbarn, en vanlig fråga från föräldrar, på BB, på BVC, på barnakuten. Du kan se videoklippet här. Rent allmänt kan man säga att spädbarn kräks lätt. En…

Läs mer Spädbarn som kräks – varning för grön kräkning

Avstå från alkohol om du är gravid. Drick definitivt inte 9 glas i veckan.

Det har pågått en debatt på Twitter om hur mycket alkohol man kan dricka som gravid. Agnes Wold påstod att upp till nio glas i veckan är ofarligt under graviditet, vilket av naturliga skäl ledde till debatt. Alkohol påverkar fosterhjärnans utveckling. Eftersom man inte vet var den nedre gränsen för en ”säker” konsumtion går är rådet…

Läs mer Avstå från alkohol om du är gravid. Drick definitivt inte 9 glas i veckan.

Barnläkarundersökning på BB

Alla barn på BB genomgår en barnläkarundersökning innan hemfärd. Att undersöka ett nyfött barn går snabbt om man är van och många föräldrar hinner knappt uppfatta att barnläkarundersökningen börjat förrän den är över… I min bok Första läkarboken skriver jag om vad som ingår i en barnläkarundersökning och varför vissa moment är viktigare än andra….

Läs mer Barnläkarundersökning på BB

Minska oron i bäbisbubblan mha TV4 och Första läkarboken

Som nybliven förälder hamnar man i bäbisbubblan får en hel del att tänka på om sitt nyfödda barn. Förutom att det är en omtumlande tid för dig som förälder händer det mycket med nyfödda barn efter födelsen. Pip, skrik och en glufsande aptit, prickar och gulsot, och en navel som svartnar. Det mesta är helt normalt, men min…

Läs mer Minska oron i bäbisbubblan mha TV4 och Första läkarboken

Rapa spädbarn efter maten - oftast ett verkningslöst råd

Ibland kan man älska vetenskap, när någon bryr sig om och vill ta reda på hur det förhåller sig med en vardagsfråga. Via neonatalresearch.org* fick jag reda på denna undersökning där man undersökte om det spelar roll att rapa spädbarn efter maten. På BVC lottades 71 mammor till att under tre månader antingen rapa eller inte rapa sitt barn. Inte oväntat var det…

Läs mer Rapa spädbarn efter maten – oftast ett verkningslöst råd

PKU-screeningen i Sverige 50 år

Efter att barnet blivit två dagar gammalt är det dags för det så kallade PKU-provet. Med blodprovet screenas barnet för 24 sällsynta sjukdomar som behöver behandlas innan de ger sig till känna. Annars kan sjukdomarna ge upphov till bestående skador hos drabbade barn. PKU-screeningen i Sverige startade 1965 och därmed fyller PKU-provet 50 år. Detta…

Läs mer PKU-screeningen i Sverige 50 år