Att Flaskmata – en behövd bok med nytt bra format

Det finns få ämnen kring nyfödda barn som så ofta leder till debatt som frågan om amning och flaskmatning. Debatter som ofta präglas av principiella övertoner om normer och vad som är rätt/fel. Det är alltför vanligt att föräldrar som flaskmatar sitt barn inte känner sig lika respekterade som föräldrar som väljer amning.

Petra Jankov Picha skrev 2011 handboken “Att flaskmata” (och driver attflaskmata.se), en bok som blev mycket uppskattad och omskriven. Boken lyfte dels principfrågan att föräldrar väljer olika utan att vara sämre för det (att detta öht ska behöva sägas i vår moderna tid!), dels fyllde boken ett behov av handfasta tips och råd kring hur flaskmatning går till i praktiken.

Nu har Att flaskmata kommit ut i en nyutgåva och hela boken är reviderad och uppdaterad. Omfånget har minskat rejält men de 40 sidorna är snyggt paketerade med kort och korrekt information. Till exempel finns bra avsnitt om hur matmängder trappas upp under barnets första vecka, hur flaskor diskas och kokas, och om man verkligen måste koka vattnet innan matpulvret blandas i (som regel inte). Sista avsnitten ger råd om hur man hanterar olika magproblem som hård mage, kräkningar och kolik. Dessa råd är i princip desamma oavsett om barnet ammas eller flaskmatas och ska man vara lite fyrkantig så är dessa råd egentligen dåligt underbyggda av forskning. Icke desto mindre ges råd om exempelvis rapning och magmassage på BVC och erfarenheten är också att råden kan hjälpa.

Jag kan varmt rekommendera denna bok till föräldrar som tänker flaskmata sitt barn!
Med Första läkarboken blir den ett bra litet bibliotek i skötväskan på BB.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.