Ja, man får flyga med nästan nyfödda barn

Vi är ett resande folk och det är inte ovanligt att alldeles nyblivna föräldrar undrar när det går att flyga med barnet.

Min personliga uppfattning är att livet ska röra sig i små cirklar första tiden. Det tar ett tag innan man lärt känna sitt barn och fått snurr på dygnets rutiner för mat och vila. Men den familj som behöver flyga kan förstås göra det.

Innan biljettbokning är det dock klokt att kontrollera flygbolagets riktlinjer. De flesta flygbolag, däribland SAS, tar ombord barn som är minst sju dagar gamla. Med American Airlines kan man flyga med barn från två dagars ålder även om de också skriver att barnet helst bör vara minst en vecka gammalt.

Om barnet varit för tidigt fött, eller har en medfödd hjärt- eller lungsjukdom ska man fråga sin barnläkare om råd kring flygresor. Det är lite mindre syre i en flygkabin på hög höjd och känsliga barn kan märka av detta. När det gäller för tidigt födda barn är en bra grundregel att man ska vänta med flygresor tills barnets ”korrigerade ålder” är minst tre månader, dvs räknat från barnets beräknade födelsedag, i fullgången tid. Om barnet föddes två månader för tidigt bör man alltså vänta tills barnet blivit minst fem månader gammalt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.