Som bekant bör spädbarn sova på rygg för att det minskar (den redan lilla) risken för plötslig spädbarnsdöd.
En bi-effekt av detta råd är att bakhuvudet kan bli plattare på ena sidan. I den internationella barnläkartidningen Pediatrics läste jag nyligen om kanadensiska forskare som undersökt 440 barn på BVC. Vid 2-3 månaders ålder hade nästan hälften av alla barn asymmetrisk skallform, oftast lindrigt och på höger sida.
Denna ”tillplattning” är ofarlig och påverkar inte barnets utveckling. Under första halvåret brukar asymmetrin minska och försvinna, i och med att barnet rör sig mer. Men om det uppstått en mer uttalad asymmetri kan den bli permanent, vilket ju är lite onödigt. Därför ska du som förälder hålla koll på huvudformen och vara uppmärksam på om barnet bara sover ”åt samma håll”.
Om du som förälder märker att ditt barn har platt bakhuvud ska du fråga BVC om råd. I princip gäller att man ska försöka få barnet att sova med huvudet vridet ”åt andra hållet”, kanske behövs stöd av en liten kudde. Om barnet ändå roterar tillbaka till sin ”platta” sida kan en så kallad kilkudde hjälpa till att hålla barnet i position.
En sak som BVC-sjuksköterskor och -läkare kontrollerar när denna fråga kommer upp är om barnet drabbats av en sorts nackspärr (”torticollis”). Detta kan barnet få när det föds på grund av sträckning i halsens muskulatur. Det är ovanligt men kan leda till att barnet inte kan röra huvudet lika bra åt alla håll. Sådana gånger kan det behövas en mer strukturerad hjälp för att få bukt med ”favoritsida” och tillplattat bakhuvud, kanske också med råd från en sjukgymnast.