Barnperspektivet i förlossningsvården

Det nyfödda barnet glöms bort i debatten om förlossningsvården. Det skrev jag i ett debattinlägg på SVT Opinion apropå att debatten kring nedläggningen av förlossningen i Sollefteå. I TV-debatten mellan Hanne Kjöller och Göran Greider och i ett blogginlägg av Gudrun Schyman lyftes bara patientsäkerheten för mamman fram.

Men, kvinnor löper mycket liten risk för allvarliga komplikationer samtidigt som det nyfödda barnet löper mångfalt större risk att behöva sjukvård i samband med förlossningen. Därför bör alla nyfödda barn ha tillgång till neonatalvård sin vårdkedja, oavsett var man föds. Så var inte fallet i Sollefteå, och så är fortfarande fallet på ett mindre antal förlossningsenheter i Sverige.

Av alla nyfödda behöver 10 procent läggas in på neonatalavdelning, något som innebär att omkring 10 000 barn (varje år) inte börjar livet på BB. De flesta barn som behöver neonatalvård är födda i vanlig fullgången tid. De fullgångna barnens vårdbehov handlar oftast om relativt beskedliga problem som lågt blodsocker, gulsot eller andningsproblem av ”fostervatten i lungorna”.

Även på enheter där man bara förlöser friska kvinnor efter normala förlossningar brukar omkring någon-några procent av barnen behöva neonatalvård. Oväntade komplikationer är betydligt mindre vanliga, men de kan inte alltid förutsägas och brukar förr eller senare inträffa även vid så kallade ”lågrisk-förlossningar”.

Därför är rimligt att det finns några platser för basal neonatalvård där förlossningar sker, där man har kapacitet och kompetens att ge nyfödda barn intravenösa läkemedel, sondmatning, och enklare former av andningshjälp (CPAP). Att kunna göra ett första omhändertagande av ett nyfött barn som är mer svårt medtaget efter förlossningen är också något man behöver kunna, för att sen kunna ringa och få hjälp (per telefon eller från transportteam). Särskilda specialistläkare i neonatalvård behövs inte, utan basal neonatalvård sköts lika bra av vanliga barnläkare.

Debatten om Sollefteå låter ungefär som att ”allt har varit bra och nu blir allt dåligt” men jag tror att man kan lära av Norrbotten som behövt gått igenom samma process med nedläggningen av förlossningen i Kiruna.

Det viktigaste av allt för alla blivande föräldrar – när förlossningen drar igång ska du ringa den närmaste förlossningsavdelningen och där samråda om när du ska åka in. Är det upptaget på den telefonen och det känns bråttom – då ska du ringa 112.

Framförallt bör du inte sätta dig i egen bil och bara köra iväg. Det gäller oavsett var man bor.

Mitt debattinlägg på SVT Opinion har fått uppmärksamhet, både positiv och negativ. Förutom en hel diskussion på Facebook, har Radio Västernorrland (nedan) och Dagens ETC problematiserat om frågan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.