Även i denna säsong av Älskade Unge på AftonbladetTV delar jag med mig av goda råd om spädbarn och deras hälsa.
I det första programmet pratar jag och programledare Kajsa Stina Romin om kräkningar hos spädbarn, en vanlig fråga från föräldrar, på BB, på BVC, på barnakuten. Du kan se videoklippet här.
Rent allmänt kan man säga att spädbarn kräks lätt. En del barn är riktiga ”kräkungar” och kräks mycket. Mycket tvätt kan det bli!
Men hur ska man veta om kräkningar är ett tecken på att allt inte står rätt till? För det första ska man reagera om kräkningar är tydligt grönfärgade. Då ska man söka sjukvård! Den gröna färgen betyder att det finns gallsaft i det som kommer upp, och det kan vara ett tecken på att det är stopp i tarmen nedom magsäcken. Lyckligtvis är sådana problem ovanliga och vanligen brukar de också bli uppenbara tidigt i livet, kanske redan under dagarna på BB.
Om spädbarn kräks mycket och inte alls verkar må bra som vanligt, ska man också alltid söka vård. Anledningar att söka vård är exempelvis om barnet slutat äta, är väldigt blekt och/eller slappt, har ansträngd andning, och/eller har hög feber. Kräkningar kan vara ett symtom på en sjukdom som inte alls har med magen att göra, till exempel en infektion som behöver behandling.
Det allra vanligaste är emellertid kräkningar hos barn som i övrigt äter, tillväxer och verkar må bra. Dessa kräkningar är som regel ett helt oskyldigt besvär. Därför ska man som förälder inte oroas om välmående barn har kräkningar som mest ser ut som mer eller mindre smält mat. Därmed sagt, självklart ska man ändå samråda med exempelvis BVC om kräkningar verkar besvärliga för barnet eller barnet inte verkar må riktigt bra i övrigt.