Pappor – ta pappaledigt!

Det är inte alltid lätt att bli pappa. Där finns uppförsbacken av gamla könsroller att jobba emot. Och som pappa kan man känna sig lite bortkommen på BB där det nästan bara finns kvinnlig personal och där mycket, men inte allt, kretsar kring mammans och barnets behov.

Föga överraskande visade en enkätstudie bland nyblivna pappor att uppemot 15% kände sig deppiga. Något som mödra- och barnhälsovården inte brukar vara så bra på att uppmärksamma, något som nyhetsinslaget nedan illustrerar.

I detta sammanhang vill jag rekommendera boken Pappalogi av Manne Forssberg. Boken är inget 100%-igt vaccin mot pappa-blues men den är både bra och modern och jag kan särskilt rekommendera den för blivande förstagångspappor. Finns på Adlibris och Bokus!

Till sist en uppmaning till alla blivande och nyblivna pappor: ta pappaledigt!
Först de 10 dagarna efter födelsen och sen minst några månader till. Det där om karriär och lönebortfall är antagligen inte riktigt sant. Och en och annan dåligt övertänkt kommentar från arbetsgivare och -kamrater, det väger lätt mot att få tillbringa mycket tid med sitt barn. Ta pappaledigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.