Färre barn drabbas av förgiftningar enligt Giftinformationscentralen

Statistik från Giftinformationscentralen visar att allt färre barn drabbas av förgiftningar, antagligen för att föräldrar kan och bryr sig om barnsäkerhet.

Barn som närmar sig ett halvt års ålder börjar greppa tag i saker som de gärna stoppar i munnen. Det är ju så man äter! Ju äldre och mer utforskande, desto mer kan barn också provsmaka på saker för att stilla sin nyfikenhet.

Som bekant är inte allt bra att stoppa i sig. I våra hem finns sådant som är giftigt och med småbarn runt benen behöver man fundera var och hur man förvarar detta. Förutom läkemedel innehåller köket och städskrubben ofta disk- och rengöringsmedel, och kanske tändvätska.

I våras rapporterade Giftinformationen i Läkartidningen. Även om antalet förfrågningar om barn (<10 år) är lika många som förr (drygt 30.000 per år!) läggs allt färre in på sjukhus på grund av förgiftning. Sedan 1990 har antalet sjukhusinläggningar minskat kraftigt, till en tredjedel! Som diagrammet visar nedan har tillbuden med läkemedel och kemikalier minskat mest. Men även förgiftningar av ”biologiska toxiner” (som växter, svamp  och ormbett) har minskat betydligt. Ungefär 2 av 3 barn var i åldrarna 0-2 år.

GIC1

Lyckligtvis är det också få barn blir svårt sjuka av förgiftningar. Cirkeldiagrammet nedan visar graden av besvär för dom 272 barn som Giftinformationscentralen fick information om. De allra flesta fick inga besvär. Bara 5 blev allvarligt påverkade; 2 av huggormsbett, 2 av läkemedel och 1 av propplösare (kaustik soda).

GIC2

Till sist #1: vad är särskilt viktigt att förvara utom räckhåll för små barn?

  • alla sorters läkemedel men det är värt att lyfta fram smärtlindrande mediciner och järntabletter som ofta finns i medicinskåpet hemma hos barnfamiljer
  • hushållskemikalier som är basiska (högt pH) som propplösare och maskindiskmedel
  • alla oljebaserade produkter som tändvätskor, lampolja och lacknafta

Till sist #2: till Giftinformationscentralen ska man ringa om man tror att ens barn blivit förgiftat eller bitet.

  • om det brådskar ska man ringa 112 och begära Giftinformation
  • om det inte är akut kan man ringa 08-331231

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.