Tacka ja till vaccin på BVC

Vaccinationer är basen för barns långsiktiga hälsa, i Sverige och i världen.

Även om de flesta barn blir vaccinerade i Sverige finns det även här en anti-vaccinationsrörelse som jag tror ökar föräldrars tveksamhet till barnvacciner. Det viktigaste skälet är antagligen rädsla för biverkningar trots att vaccinerna i det allmänna BVC-programmet är extremt beprövade och säkra. Det finns också en missuppfattning att dessa ”barnsjukdomar” inte längre förekommer i Sverige och att man inte längre behöver skyddet vaccinerna erbjuder. Sanningen är att nya ”inhemska” fall av exempelvis mässling dyker upp varje år i Sverige. Och utomlands kan risken att insjukna vara betydligt högre.

Ibland hörs också argumentet att sjukdomarna som vaccinerna skyddar emot skulle ha någon sorts utvecklingsfrämjande betydelse för barnet. Jag tycker att det är ett synnerligt cyniskt sätt att se på barns hälsa. Ett sådant uttalande står för en förmäten västerlands-lyx, i vår välfärdssamhälle med fungerande sjukvård. Jag är säker på att barn i Indien eller Pakistan som fått rörelsehinder av polio inte delar uppfattningen att sjukdomen varit personlighetsutvecklande. Många av de polio-skadade barnen har fått sitt liv förstört, på riktigt.

Mycket bra information finns om vaccinationer, till exempel på 1177.se om det allmänna BVC-programmet och på Socialstyrelsen.se om riktade vaccinationer mot exempelvis tuberkulos. Om man däremot googlar på ”vaccinera barn” dyker det upp flera länkar som är dåliga, bland annat artiklar i tidningarna Vi Föräldrar och Mama som båda gjort misstaget att ge utrymme till antroposofiska läkare som kort sagt har fel när det gäller vacciner. Barnläkaren Cecilia Chrapkowska skrev ett mycket bra inlägg om den antroposofiska desinformationen på sin webbplats Barnakuten. Hon har också skrivit många initierade inlägg om vaccinationer, här!

Hur jag själv gjort med BVC-vaccin till mina egna barn? Jag har varit en tacksam förälder och tackat ja till hela programmet. Det tycker jag att du också ska göra.

Till sist – en tänkvärd berättelse i animerad form från Gates Foundation som gör ett fantastiskt arbete för att alla barn i världen ska få tillgång till vacciner.

1 kommentar


  1. Bra skrivet om vacciner!
    Jag förstår bara inte hur de föräldrar tänker som låter sina barn vara ovaccinerade.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.