Mässling, vacciner, sjukvård och humanism

Det är mycket mässling i media nu. Idag har DN en längre artikel om utbrottet i Tyskland där ett barn avlidit och på ledarplats i Aftonbladet skriver Anders Lindberg att vaccinmotståndarna behöver bemötas bättre av sjukvården.

Som sagt i ett tidigare inlägg – vaccinationer är basen för barns långsiktiga hälsa, i Sverige och i världen. En princip som Gates Foundation lägger miljoners miljoner dollar på att omsätta i praktiken.

Trots det faktum att mässling alltid är farligt (lästips 1: välskriven artikel på Wikipedia), finns en skepsis mot vaccination som är ett hopkok av konspirationsteorier och naturdyrkan. Det är både obegripligt och samtidigt inte oförståeligt eftersom vårt mänskliga sätt att dra slutsatser inte är klockrent… (lästips 2: boken Bad Science av Ben Goldacre, och kapitlet ”Why clever people believe stupid things”) Trots de uppenbara fördelarna med BVC-vaccinationer är ett tvång förstås inte en bra lösning. Även i ljuset av det sorgliga i sammanhanget, att barn inte själva kan välja sitt eget bästa.

Anders Lindberg på Aftonbladet efterlyser att BVC-personal informerar mer och bättre om mässling och vaccinationer för att vinna fler föräldrars förtroende. Tyvärr är det inte säkert att det hjälper. Förra året publicerades välgjord forskning från USA där föräldrar lottades till att få ett av fyra typer av budskap om nyttan med vacciner, från faktainriktad information till mer känslomässiga berättelser och bilder på sjuka barn. Resultatet var att inget sätt att kommunicera gjorde föräldrar mer positiva till vaccinationer. Information om att kopplingen mellan vacciner och autism är nonsens (vilket det är!) var till och med kontraproduktiva och ledde till ökad skepsis.

Jag tror sjukvården, framförallt BVC, ändå har en viktig roll att stöta och blöta dessa frågor med föräldrar och ge saklig information om sjukdomar som man enkelt skyddar sig emot genom vaccination. Jag tror också att den här frågan har ett större djup/perspektiv utanför sjukvårdens domäner. På sätt och vis har ju vaccinmotståndarna rätt i att skyddet som vacciner inducerar är att ”gripa in i naturen”. Men, mycket i sjukvården handlar ju egentligen om just detta, att motarbeta det naturen ställt till med. Om det så handlar om att räta ut sneda benbrott, vårda för tidigt födda barn, eller behandla hjärtinfarkt. Kort sagt, vi behöver lyfta fram att vi väljer vår omsorg om varandra framför sjukdom och elände och nå insikten att naturen kan drabba grymt och urskiljningslöst. Sjukvården är en sorts humanism.

Till sist – om ditt barn är ovaccinerat (dvs yngre än 18 månader) ska du undvika att resa där man vet att mässling förekommer. Om du ändå måste göra det, till exempel av familjeskäl, och ditt barn är minst 6 månader gammalt – kontakta BVC för en tidigarelagd spruta.

2 kommentarer


  1. Vill bara säga att iaf i Stockholms län ska man vända sig till vaccinationsmottagningarna för vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund mellan 6 och 12månaders ålder. Det räknas som resevaccin (eftersom man måste ge vaccinet igen vid 18 månader) och då får BVC ingen ersättning från landstinget för vaccinet och de flesta BVCer säljer inte vaccinationer utöver basprogrammet.
    Är barnet 12 månader och över vänd er till BVC då kan vi tidigarelägga vaccinet som ges vid 18 månader.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.