Mobilen på BB, inte bara ett fanstyg utan också ett verktyg

Barnmorskor på BB i Växjö slog nyligen larm att föräldrar kan bli så upptagna av sina smarta telefoner att de glömmer bort sina nyfödda barn. Som nybliven förälder ska man leva i nuet och fokusera på sitt barns och sina egna behov. Men, detta står inte i motsats till att en smart telefon också är ett bra verktyg för en nybliven förälder.

Att Internet flyttat in i mobiltelefonen har verkligen inneburit en stor förändring för oss alla. Hur vi läser, hur vi söker kunskap, hur vi kommunicerar. Vi bär bokstavligt talat all världens information och våra sociala nätverk i fickan.

Som nybliven förälder behöver man lära känna sitt nyfödda barns signaler, så att man exempelvis kan tolka när barnet behöver mat eller mys. Eller både ock. Självklart är det inte bra om man som nybliven förälder fastnar på Facebook utan att märka att barnet ligger och försöker kommunicera genom att pipa lite från sin säng.

Jag tycker också att det är lika självklart att en smart mobil är ett bra redskap för en nybliven förälder. För att få dela sin glädje eller söka sympati och styrka bland släkt och vänner. För att få kontakt med Försäkringskassan. För att köpa det man behöver. För att skriva ned frågor till BB-personalen (och svaren!). För att läsa Första läkarboken som e-bok.

Den smarta telefonen kan också underlätta för sjukvård och forskning. Genom att låta föräldrar spela in viktiga samtal, kan de påminna sig vad som sagts genom lyssna på samtalen i efterhand. Påminnelser via SMS kan göra att forskningsprojekt med nyblivna föräldrar går lättare att göra.

Kort sagt, det är inte tekniken i sig det är fel på. Men, det är upp till oss själva att tämja tekniken och gör den till vårt eget verktyg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.